Met N.H.G. ben je verzekerd van een hypotheek die past bij je inkomen. Jouw hypotheek voldoet aan de normen van het N.I.B.U.D. (Nationaal Insitituut voor Budgetvoorlichting). Je weet zeker dat er naast de hypotheeklasten voldoende financiële ruimte is voor sparen, verzekeringen en boodschappen.

N.H.G. fungeert als vangnet indien je relatie stopt, als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt of als je partner overlijdt. N.H.G. kijkt samen met uw geldverstrekker of u de woning kunt behouden, als dat echt niet mogelijk is kan bij verkoop een eventuele restschuld worden kwijtgescholden. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing maar N.H.G. denkt mee en helpt waar mogelijk. 

De maximale kostengrens bedraagt in 2018 265.000 EUR en bij gebruik van energiebesparende maatregelen maximaal 280.900 EUR (106%). Voor 2019 liggen deze bedragen op 290.000 EUR en 307.400 EUR (106%).

Je sluit een lening onder N.H.G. af via jouw hypotheekadviseur of rechtstreeks via de bank. De kosten bedragen 1% van de lening, deze zijn aftrekbaar en veelal is rente die banken en andere geldverstrekkers vragen voor een N.H.G. lening lager dan de reguliere marktrentes vanwege het lagere risico voor banken. Deze 1% premie kan dus snel worden terugverdiend.

Als je wilt verbouwen en de verbouwing wilt financieren kan dat ook onder N.H.G. (We noemen de verbouwing "kwaliteitsverbetering"). Voorbeelden van kwaliteitsverbetering tref je onderstaand aan;

  • energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen
  • een nieuwe badkamer, keuken, dakkapel of aanbouw
  • achterstallig onderhoud
  • de aanleg van een kindvriendelijke tuin 

 

Als je bestaande lening al onder N.H.G. was afgesloten;

Je kunt voor de kwaliteitsverbetering een aanvullende lening afsluiten, dan hoef je alleen nog maar premie te betalen voor de aanvullende lening. Je kunt ook een hele nieuwe lening afsluiten (dus over en de originele lening en de lening ter hoogte van de kwaliteitsverbetering) maar dan betaal je de premie over de hele lening! 

 

Als je bestaande lening niet onder N.H.G. is afgesloten heb je de volgende mogelijkheden;

> een aanvullende lening. Deze mogelijkheid kies je vaak indien de condities van de bestaande lening (rente) gunstig zijn en intact moeten blijven. Je betaalt de N.H.G. premie over de totaalsom van de bestaande en aanvullende lening. 

> een hele nieuwe lening. Ook hierbij betaal je premie over de hele nieuwe lening.

De kwaliteitsverbetering moet altijd uit een taxatierapport blijken, met waardes voor en na verbouwing. Daarnaast houdt de geldverstrekker de lening in depot, waar op basis van facturen wordt uitbetaald. Een specificatie / begroting van de werkzaamheden is altijd vereist

 

Wil je meer weten over N.H.G.? Of over andere hypotheekgerelateerde vragen? Neem contact op met één van onze financieel adviseurs Peter Schwippert van Expats Financial Solutions

Tel: 06310 60 525
Mail: info@expatsfinancialsolutions.com

 

For English click here.