Steeds vaker zien we in de huidige woningmarkt dat woningen turn-key worden aangeboden. Turn-key wil over het algemeen zeggen dat een pand klaar is voor bewoning, doordat het schilderwerk gedaan is en de vloeren en het sanitair opgeknapt of vervangen zijn.

In deze blog wil vertellen wij je graag waarom het turn-key verkopen van een woning alle inspanning van het klaarmaken van de woning meer dan waard is.

 

Wat houdt turn-key in?

Dagelijks worden er bestaande panden gekocht en verkocht. De meeste van deze panden zijn gerenoveerd en klaar om de markt op te gaan. Voor de verkoop van een woning is het zeer gunstig als deze er tijdens bezichtigingen instapklaar uitziet. Zonder verborgen gebreken en moeilijk in te schatten aanpassingen, op zowel cosmetisch als bouwkundig vlak.

 

Waarom een woning turn-key aanbieden?

Turn-key woningen hebben een groter aandeel op de huidige woningmarkt. Woningen die niet in direct-te-betrekken staat zijn, brengen veel kosten met zich mee. Dit kan voor bijvoorbeeld starters een nadeel zijn.

Bij het renoveren van een woning kan men voor financiële en bouwtechnische verrassingen komen te staan. Kopers zijn kieskeuriger geworden, omdat de bank tegenwoordig niet méér financiert dan 100% van de marktwaarde van een woning. Dit was een jaar (toen nog 101%) geleden nog anders.

Nog een nadeel aan het kopen van een kluswoning kan zijn dat de koper veel tijd en geld verliest aan de renovatie terwijl de woning ondertussen onbewoond blijft. De woonlasten lopen echter altijd door. Bij een turn-key woning wordt dat voor een groot deel vermeden.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Turn-key is voor de particuliere koper van deze tijd. Kopers zijn tegenwoordig vooral tweeverdieners met weinig tijd voor klussen en verbouwen. Dit besteden zij liever uit aan aannemers, afwerkers en inrichters. Ingrijpende aanpassingen als aanbouwen en opbouwen kan men eventueel verplaatsen naar een moment na de verhuizing.

Ook investeerders omarmen turn-key. Zij zoeken naar kluswoningen, knappen deze op en verkopen deze vervolgens aan bijvoorbeeld starters.

 

Hoe pak ik dat aan?

  • Zorg dat jouw financiële mogelijkheden bekend zijn.
  • Bekijk of de woning turn-key geschikt is.
  • Bepaal het budget voor jouw turn-key project. ( ga niet tot het maximum bedrag van wat je kan lenen)
  • Maak een begroting voor de verbouwing. (Tip: om het budget te beperken kan inspiratie uit de diverse woonmagazines of IKEA showrooms nut bewijzen)
  • Doe eventueel een bouwkundige keuring. Dit geeft een nog beter beeld aan wat je kan verwachten aan kosten.
  • Schakel een binnenhuisarchitect in. Deze kan tijdens het gehele traject veel betekenen: deze professional adviseert bij zowel de basisindeling aan het begin en bij het afwerken van de details op het eind. Laat je hierover informeren.
  • Hang een groot bord op -al tijdens de verbouwing-, zodat zoekers contact kunnen opnemen en de woning verkocht kan worden voordat de verbouwing af is. Dat scheelt weer tijd en geld.

 

Wij van Thuis Totaal Makelaars zijn van mening dat turn-key het makkelijker maakt een woning te verkopen zonder dat daar al te veel extra tijd aan verloren gaat. Daarbij zal de winst bij verkoop van een turn-key woning veel hoger zijn, dan bij een woning die nog opgeknapt moet worden.

Voor minder makkelijk te verkopen woningen biedt turn-key bij uitstek dus een uitkomst omdat hiermee ook een ander deel van de markt wordt aangeboord.

 

Ben jij benieuwd of turn-key ook geschikt is voor jouw woning? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek om de mogelijkheden te bespreken.